TERLEME TEDAVİSİ

Aşırı terleme, ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salgılanan ter miktarının artması olarak tanımlanır. En sık avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altlarında görülür. Aşırı terleme tedavisi ise botoks enjeksiyonları uygulanarak bu durumun ortadan kaldırılmasına denir.

Botoks yani Botulinum toksini, sinir uçlarından ter bezlerini uyaran madde salınmasını engeller ve böylece terlemeyi durdurur. Aşırı terleme tedavisinde botoks uygulaması 20 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır.

Uygulamanın Hedefi Nedir?

Uygulamanın hedefi, kişilerin en fazla şikayetçi olduğu, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde terlemeyi durdurmaktır. Tedavinin etkisi, enjeksiyonlar yapıldıktan sonra beş ile yedi gün içerisinde ortaya çıkar.

Kimlere Uygulanır?

Tedavi hamileler, emziren anneler ve bazı özel kas-sinir hastalığı olanlar dışında herkese uygulanır.

Nasıl Uygulanır?

Uygulama yapılmadan önce o bölgeye anestezik etkisi olan krem sürülür ve ağrı hissinin azaltılması hedeflenir. Uygulama aşırı terleyen bölgedeki derinin içine özel, ince uçlu iğnelerle yapılır.

Etkisi Ne Kadar Sürer?

Aşırı terlemeye karşı yapılan botoks uygulamalarında genellikle bir seans yeterli olur. Etkisi 6-8 aya kadar devam eder.